Over slaap wordt niet onderhandeld! Slaap is cruciaal voor ons algemene gezondheid, dus daar valt niet over te onderhandelen.
Hieronder licht ik 5 redenen toe waarom we niet dienen in te boeten op onze slaap.
In de ratrace van vandaag lijkt slaap vaak een luxe die we onszelf niet kunnen veroorloven. Vroeger nam ik geregeld de zin in mijn mond “ als ik dood ben, kan ik nog genoeg slapen”. Toch blijkt dit helemaal niet te kloppen.
Met werkverplichtingen, sociale evenementen en social media afleidingen die altijd binnen handbereik zijn, wordt slaap vaak op de achtergrond geschoven.
Maar wat velen niet beseffen, is dat slaap veel meer is dan alleen rusten. Het is een essentieel onderdeel van een gezond leven en heeft een diepgaande invloed op ons fysieke en mentale welzijn.
Laten we eens dieper ingaan op waarom een goede nachtrust zo belangrijk is:
Fysieke gezondheid
Een goede nachtrust is essentieel voor het onderhouden van een gezond lichaam. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zichzelf, repareert het weefsels, vernieuwt het cellen en versterkt het immuunsysteem.
Tijdens onze slaap zouden er slechts 2 systemen actief mogen zijn: Immuunsysteem en ons brein. Ons immuunsysteem checkt ‘‘s nachts ons lichaam en herstelt wat er hersteld dient te worden. Onze hersenen komen hierna aan de beurt. Zij verversen ons hersenvocht, ontdoen ons van alle toxines, slaan alles op op onze harde schijf. Chronisch slaaptekort kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, wat het risico op ziekten en infecties verhoogt. Bovendien is slaaptekort gekoppeld aan een verhoogd risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen, brain fog ( of watten in je hoofd). En dit zijn natuurlijk nog maar enkele symptomen.
Mentale Welzijn
Aangezien de hersenen hun belangrijke functie hebben gedurende 2de gedeelte van de nacht, kan dit ook zijn implicaties hebben op ons mentaal welzijn.
Zoals hierboven reeds vermeld, consolideert onze hersenen onze herinneringen, verwerkt het emoties en laadt het zichzelf op voor de volgende dag. Een gebrek aan slaap kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en depressie. Het kan ook onze concentratie, focus en besluitvormingsvaardigheden aantasten, waardoor het moeilijker wordt om effectief te functioneren in het dagelijks leven.
Levensduurte
Een Chronisch slaaptekort kan bij volwassenen leiden tot een snellere biologische veroudering. Laat dat nu juist hetgeen zijn, waar we niet op zitten te wachten. De biologische veroudering houdt vooral in dat onze telomeren korter worden. Kortere telomeren deze worden in verband gebracht met hoger risico tot hart-en vaatziekten, kankers, ….
תגובות