RESET – RECHARGE – RECONNECT:
- Nele Joris
- Mar 30
- 4 min read
Updated: 2 days ago

RESET – RECHARGE – RECONNECT: Gun jezelf de tijd om opnieuw op te laden
Waarom het proces van Reset, Recharge en Reconnect echt meer ingebakken zou moeten zitten in ons leven. Dit proces bestaande uit 3 stappen is noodzakelijk om zo nu en dan eens helemaal te doorlopen. Hoe vaak ? Ik zou je aanraden om het minstens 1 keer per jaar te ondernemen. Gun jezelf deze investering. Doe het op de manier waar je je comfortabel bij voelt.
Vaak zou ik het zo fijn vinden om over de volgende knoppen te beschikken: Control – Alt – Delete. Hoe zalig zou dat niet zijn?
Even jezelf resetten wanneer het leven te druk wordt, wanneer je hoofd overuren draait of wanneer je gewoonweg voelt dat je batterij aan het leeglopen is.
Maar hoe vaak gun je jezelf echt die pauze? En hoe lang is het geleden dat je deze effectief hebt doorgevoerd??
Gisteren werd ik er zelf weer op gewezen: "Schat, amai, zeg, hoeveel woorden heb je er nu het laatste uur uit gegooid?!" Ik had het zelf niet eens door. Mijn gedachten sprongen van de hak op de tak, zonder enige controle. En dat is een signaal. Een signaal dat ik opnieuw in mijn comfortzone zat: mijn hoofd. Denken, malen, analyseren, to-do lijstjes aflopen, …. En ik hoef daar helemaal geen reactie te krijgen. Het is precies een band die dan afspeelt en blijft doorgaan, beseffend dat de tijd te snel gaat en ik niet weet wat ik eerst dien te doen.
Gelukkig heb ik mijn man gevraagd als het weer voorvalt, om me te onderbreken en me terug even in het nu te brengen. Nu ik bewust ben van wat er speelt, weet ik ook hoe ik dit kan veranderen :even naar buiten gaan, me bewust worden van mijn ademhaling, yoga doen, of simpelweg mijn zintuigen activeren door zuurdesem brood te maken of creatief in de keuken of tuin bezig zijn. Het vraagt meestal een goed half uur en dan daalt mijn energie uit mijn hoofd, mijn lichaam in. Dan ben ik iets of wat terug geaard. Dit pad heb ik de laatste jaren steeds bewuster bewandeld, en ik begeleid anderen ook in dit proces. Ik maak hen ervan bewust en reik hen de handvaten aan hoe ze hiermee thuis aan de slag kunnen gaan.
Stap 1 : RESET
Reset in de grote zin van het woord. Even hetzelfde bereiken zoals een pc. Het resultaat zal alvast hetzelfde zijn. Als je je even kan afzonderen en bv een paar dagen tussenuit kan muizen, dan kan je alles even achter je laten. (of toch veel) Van zodra je thuis komt, is het alsof je je pc terug opstart, en dan poppen al die tabbladen weer op, die je was vergeten af te sluiten vooraleer je de combinatie had ingeduwd. Een retreat zou hiervoor ook een mooie opportuniteit zijn. Eentje waar je ook handvaten, lifestyle krijgt aangereikt, die je thuis ook verder kan hanteren. Tools die niet opgeborgen dienen te worden van zodra je thuis komt.
Drie belangrijke pijlers staan centraal:
Luisteren naar je lichaam – Leren herkennen waar je energie lekt en hoe je deze weer kan opbouwen. Door stil te staan, kan je pas luisteren en voelen.
Vertragen en verbinden – Gun jezelf deze periode van vertraging. Ja, je kan het wel hoor. Probeer je te omringen met gelijkgestemden en zoek ook geregeld de ruimte op om je te verbinden met jezelf. Je eigen stem te horen.
Duurzaam opladen – Oefeningen en gewoontes die je helpen om je energie op peil te houden, ook na een retreat. Oefeningen, gewoontes, waarvan je oprecht ziet, dat ze passen in je eigen leven, zodat het geen geforceer is om het erin gepropt te krijgen. He zal sowieso enige vorm van routine dienen te worden met vallen en opstaan.
STAP 2: RECHARGE:
Na een reset is het nodig om even alles bij te tanken, want met lege batterij kom je niet ver. Misschien herken je je wel in volgende zaken:
👉 Je probeert rustmomenten in te plannen, maar zodra het druk wordt, zijn ze de eerste dingen die sneuvelen.
👉 Je gaat vroeger slapen, maar wordt nog steeds moe wakker.
👉 Je weet dat je batterij leeg is, maar je blijft toch doorgaan.
Cortisol, ons stresshormoon, speelt hierin een grote rol. Wanneer dit hormoon constant geactiveerd blijft, beïnvloedt het de rest van je hormonale balans. Te veel cortisol betekent minder melatonineproductie (slechte slaap), minder herstel en een verzwakt immuunsysteem.
Het is super belangrijk om in eerste instantie de cortisol terug in zijn eigen curve te brengen, zodat er ademruimte komt voor de andere hormonen om ook hun plaats terug in te nemen. Hierdoor ontstaat ook natuurlijk ademruimte bij de organen en kan er wel à la minute weer geschakeld worden mocht het nodig zijn. Een flexibel lichaam wilt zeggen dat het genoeg energie heeft om telkens de balans te vinden wat er nodig is op dat moment. Bioritme, ontspanning zijn hierbij nodig. Het is ook zeer nuttig om te weten wat je energiegevers zijn, zodat je deze kan inschakelen waar het eventueel mogelijk is.
STAP 3: RECONNECT:
De laatste stap in dit proces is jezelf terugvinden. De moment nemen om jezelf terug te mogen ontdekken. Jezelf het moment gunnen om te RECONNECTEREN. Hiervoor heb je momenten van stilte nodig: momenten die jezelf geeft om de ruimte te laten ontstaan om die diepere verbinding te herstellen. Momenten van reflectie en even naar jezelf kijken, voor de volle 100%, bloedeerlijk, zonder al die laagjes. Gun jezelf stap voor stap dit proces, want dit vraagt wel wat van jou.
In september 25 hebben Daisy en ik een retreat in elkaar gestoken, waar deze 3 stappen de rode draad vormen. 3dagen vol tools, inzichten om deze 3 stappen te doorlopen. Niet alleen, maar met onze begeleiding. Niet alleen rust creëren, maar elke dag nieuwe stappen zetten in die duurzame verandering.
💡 We werken met ademhaling, beweging, creatieve expressie en natuur.
💡 Je leert hoe je stress kunt resetten en je energie terug opbouwt.
💡 Je ervaart hoe je lichaam en geest samen werken voor echte balans.
herbronnen
September is hét moment om jezelf dit retreat te gunnen. We verblijven in een super mooie villa in Koksijde.
BOEKEN?
Je kan een bed in 2p kamer boeken: 2 bedden die apart van elkaar staan en je deelt een badkamer met elkaar
Je kan ook ervoor kiezen om een 1p kamer te kiezen met eigen badkamer en dubbelbed
Comments